De 3 Principper, som jeg lærte mere om forleden (2014), med Jack Pransky, peger på, at vi skal meget dybere – faktisk så dybt, at vi kan tale om, at vi i vores tanker selv skaber verden.

Logikken bag denne stadige “skaben” er, at vores tanker er “verden” – det er igennem disse tanker, at vi har en oplevelse – altid.

Jamen, hvad så med “sanserne”?

Jo sansernes er som instrumentet – tankerne er musikken.

Vi skal altså et dybere end kognitiv psykologi, der beskæftiger sin med tanker og se på at vi skaber i det hele taget! ( I De Tre Principper er denne mekanisme kaldet Sind, Bevidsthed og Tanke)

Tankern er et princip – ligesom tyngdekraften, noget der er,uanset, hvad vi måtte mene om det, er der – altid.

Der er tale om Tankens princip, det vil sige den forståelse at vi er skabende – fra det formløse (energi) til form.

Vore følelser er forbundet til vore tanker – vi føler vores tanker, kunne man sige. Det går lynende stærkt – men forud/ eller samtidigt med en følelse er den tanke – det er ofte noget vi er ubevidste om.

Tag nu debatten om inklusion i skolen her i landet. Her er der stort fokus på ressourcer – uddannelse , støtte, læring og så videre – vi taler ofte om at ressourcerne skal komme “udefra”.

Hvis vi bruger De 3 Principper i vores pædagogiske arbejde, sker der noget meget interessant. Perspektivet er 180 grader anderledes.

Hele klassen, alle – lærerne, forældrene er super ressourcer, de ved det bare ikke – ligesom vi heller ikke selv rigtig ved det, før vi opdager, hvordan det hele hænger sammen inde i os.

Jack Pransky

Jack Pransky

Jack Pransky var inde på, at for at få elever med belastninger, til at se sig selv anderledes, så var det ting som venlighed , sjov, leg og glæde, der kan åbne ørerne nok til at undervise i De 3 Princippers visdom – ikke ved at kalde det “De Tre Principper” , som Pransky lakonisk sagde, det ville nok være som at smide vand på en gås, men ved at virkeligt se alle eleverne, som hele unikke menneskser, der uanset det ydre, har alt det der skal til, for at få det godt i fødselsgave!

Næste skridt er – udover selv, at have forståelsen – handler om, at lære elever og forældre om tankens magt (tankens princip) – at vi ikke selv bestemmer hvilke tanker eller hvilket humør vi har men, at vi hvis vi venter et øjeblik – er stille indeni – kan få nye friske og måske mere positive tanker – vi behøver altså ikke være slaver af vores sindstilstande – vi kan mestre os selv kreativt og intelligent – indefra og ud!

Vi er uskyldigt ignorante om det faktum, at vi indeholder en naturgivet sundhed indeni – alle har det uden undtagelse.

Jeg have fornøjelsen af at møde og lære fra Dr William Pettit i London for i 2013 til et seminar om De Tre Principper indenfor psykiatri og sundhed – måtte alle professionelle psykiatere, terapeuter og psykologer få ham som lærer – wow!

Faktisk kunne psykiateren Dr. William Pettit, , pege på,  at vi har glemt, hvad sundhed og reciliens (modstandskraft) er og at det allerede er der i forvejen – inden i vores natur.

 

William PetitIllusionen (der er kollektiv) er at tankerne (vores såkaldt “virkelige” verden) får det til at se ud som om, at vi er svage, usikre, skamfulde, afhængige, mangle selvtillid, at vi er bedre end andre  eller mindre en andre – at dem der  bor på “Bøgevej” er bedre end dem,  der bor på “Ligustevænget”.

Tankerne kan faktisk få os til at tro, at vi er Napolen – uden at det er sandt – det er bare tanker!

Og endnu mere problematisk tænker vi, at vi er offer for andres følelser eller at vi har brug for andres accept for at have det godt.

Når nu “psykologen” siger det, så må der jo være noget galt med mig? Ja, psykologer kan sagtens have den samme misforståelse. Dr Pettit nævte som eksempel behandlingen af PTSD – her er der psykologiske metoder der går ud på at få folk til at genopleve rædslerne – hvilket i realiteten ikke virker ret godt- og at man med De 3 Principper blot ved at pege på visdommen indeni har set mirakuløse helbredelser, at genskabe tanker, der gør en ondt bliver totalt absurd – også for dem, der har dem, med den rette indsigt.

Tag nu Janteloven – det er fiktion og det har altid være fiktion – at vi oplever at Janteloven bestemmer,er det samme som at sige, at at månen er lavet af grøn ost – det er noget vi tænker (skaber selv) uden at vide det.

Lige så snart vi opdager at Janteloven blot er en ide og ikke en realitet, så er vi frie til at tænke frisk og mere nærende tanker – altså vis vi lytter til vores dybe selv.

Vi kan godt lave en “Anti Jantelov”, men det bliver da absurd, når den aldrig har eksisteret som andet end en fiktion – det er tanker, der skaber “Janteloven” og tankerne – ja de er som bekendt ikke sande, med mindre vi gør dem sande.

Sandheden om vore følelsesmæssige oplevelser er, at nogen gange tænker vi på noget rart og nogen gange tænker vi på noget godt, men det er ikke betinget af det udefra , som vi tror.

Vi kan faktisk sidder på verdens lækreste strand i palmernes skygger – og kede og (ha kedsomhedstanker) eller være midt i en koncentrationslejr og opdage et smukt kirsebærtræ uden for trådhegnet – (tænke på skønhed / se det smukke i tankerne) og ha det godt.

Problemet er, at vi er overtroiske fordi vi antager kollektivt (det vil sige ikke alle gør) at det “udefra” skaber det inden i – hvilket i realiteten svarer til at sige at træet har skabt det frø det kom fra eller at regnvejr betyder noget dårligt – prøv at se et barn – her plaskes der i vandpytter helt naturligt!

Tankerne farver vores oplevelse – som skyer på himlen, med ustadigt vejr eller solskyer – det vi oplever som vores humør.

Men i baggrunden – er der en anden slags “intelligens” –  der godt ved, nøjagtig hvad der skal til, så længe den ikke overdøves af egoets bekymrings tanker – fantasier, fortids dvælen eller fremtids projektioner – der er en bagvedliggende intelligens, som metaforisk kunne sammenlignes med et tomt lærred – en bevidsthed – noget formløst, som er der “før”, men som når det får form, er vores verden – tankernes verden på godt og ondt – baggrundstæppet er intakt uanset hvilken forestilling teateret spiller – og der er også en “reggisør” -vores indre visdom, vores evne til at modtage pludselige indsigter og vide, hvad der kan hjælpe os 24/7

Når verden i realiteten kun kan foregå et sted, nemlig inde i os selv – og når tankerne er vores verden – så er det logisk, at vi selv genererer disse tilstande – og at vi på en måde har vendt det hele på hovedet!

Vi er selv ansvarlige for, hvordan vi har det – ikke, at vi kan bestemme over hvilke tanker  vi får, men vi kan med vores bevidsthed vælge sætte tankerne på pause og ikke tro på alle de 100000 tanker, der kører igennem computerhjernen.

Ansvaret er der først, når vi kommer ud af illusionen, indtil da er vi uskyldige – voldsmanden tror selv på, at det er andre der provokerer og som gør at han/hun slår – når personen med den rette vejledning og forståelse “ser” at det er selvskabt – at det er tanker – at ingen kan skade ham/hende, ophører adfærden, fordi den bliver absurd!

I USA har man arbejdet med misbrugere, der har mange gode forklaringer på hvorfor de er misbrugere og brugt De 3 Principper – og lige så snart at ti – øren falder – at personen opdager at lidelseshistorien er selvskabt, at der kun er er NU, at der ikke er en fortid – det er også blot en tanke, trangen er blot en tanke, vreden er blot en tanke – selværdsproblematikken er en ide – for indeni er der den smukkeste ressource – en sol, der skinner uanset vejret – så ophører den problematiske adfærd ofte – selvom tankemønstre jo godt kan være genstridige!

Det kan komme som et stort øjeblik når vi opdager, at vi selv skaber vores psykiske vej / klima

( ikke med vilje) – at stress ikke er noget, der kommer “udefra“, men at det er tankerne, der skaber stressen.

 

Tanker skaber stressen. Stressede tanker = Stress. Kronisk stressede tanker = psykisk overbelastning osv

Verdens bedste nyhed! Livet leves indefra og ud!

Vi har et indbygget naturligt center indeni, som man kunne kalde en “spirituel helpdesk”, som virker hver gang vi slipper tankerne lidt – i de gode øjeblikke under bruseren, i naturen og når vi slapper rigtig godt af.

Det er ikke en “teknik” , det er bare sådan – vi har et “psykologisk immunsystem”, som vi helt har glemt eksisterede.

Børn har det, voksne har det – ældre har det.

Vi er forskellige, men ressourcen  er der. Det er sådan vi er lavet!

Alle er lige ressourcefulde og indsigtsfulde – katte har det også . Der er ingen forskel mellem folkeslag, baggrund, uddannelsesniveau osv . det er bare sådan.

Jeg kan forstå verden, som den er, at den er tankeskabt og slippe ud af tanketyrraniet – der er faktisk kun en tanke til forskel mellem en depression og en glæde – hvilken tar du? Hvilken giver du liv?

Eller vil du hellere se dig selv som “offer” for andres tanker, humør, vrede og så bilde dig selv ind at det har indflydelse – det bliver svært  vedligeholde symptomer, som man selv skaber – ikke? – altså når man opdager sammenhængen, mellem tanker og det liv vi lever. Når man opdager at tanker ikke er “sande”, men kreationer – malerier, billeder, projektioner…

picture of paintNår man opdager at det  “billede” man lige malede i tankerne er malet af en selv..

Når man opdager at lærredet er lysende hvidt og fuld af muligheder..

Hvilken farve vælger du at male med ?
Vi skal  ind til kærnen og skabe løsninger, der virker naturligt (indefra og ud) , nemlig med de tanker der skaber vores “verden” – lærere skal opdage at elever – uanset “problemer” har dybe ressourcer (det har vi alle) og kunne tænde “læringsgnisten” både i sig selv og i børnene.

Tænk på gode læringsoplevelser du har haft, lærere du elskede – hvad var det de “kunne” – eller snarere, hvad var det de hvilede i? I forhold til De 3 Principper så kunne man sige, at læreren var i kontakt med sit essentielle “jeg” eller væren – og så det i eleverne også.

Kender man principperne bag al menneskelig adfærd – så bliver det lidt nemmere at navigere.

For mig selv er det et paradigmeskift.

Er du interesseret i mere om De 3 Principper – der stammer fra Sydney Banks – en meget visionær skotte og det fantastiske arbejde, der lige nu gøres globalt, så start med at læse Michael Neills bog Livet opleves indefra og ud: http://borgen.dk/product.asp?product=3600

Vær med at at vende det hele på hovedet og bruge en forståelse, der selvom den er over 30 år gammel, har bevist sin værdi – måske især nu, hvor vi virkelig har brug for en ny forståelse!

Et andet godt sted at snuse rundt er på dette website: http://www.threeprinciplesmovies.com/
En super god dansk Ressource er Mette- Louise Holland www.tankerskaber.dk . Mette og hendes mand Jacob udbyder kurser i De 3 Principper i Sorø.

Jack Pransky http://healthrealize.com/

Go for it!!