Engang, nej, fremover, nej før…

Det er godt…

Det er skidt..

Dur ikke

Dur kun..

Du, jeg, os, dem…

Tanker om tanker..

Jeg tror, at du tror, at jeg tror, at du tror, at du tror, at jeg tror at….

Vores magiske tanker skaber verdener

Det virker virkeligt..men…

Er tanker sande?

Vi ved at tankerne er signaler  i hjernen, der skaber en slags 3 D verden, som vi kalder virkelighed, men hvad vi mange gange ikke har viden om , det er principperne bag denne tilsyneladende ægte verden i vores  tanker.

De Tre Principper var Sydney Banks oplevelse eller erkendelse. Sydney var smed og ikke et intellektuelt menneske. En dag opdagede han via en pludselig indsigt – det, der nu kaldes De Tre Principper – hvordan verden fungerer. Man kunne sige, at han opdagede, hvad tanker er og hvordan visdommen bag “systemet” fungerer.

Det er ikke en religiøs opdagelse, Sydney Banks er ikke guru – snarere en smed, der blev filosofisk. De Tre Principper er ikke en metode eller en handlingsanvisning, nej – det er en påpegning af hvordan noget virker.

Er det til at forstå?

Ja, ethvert barn forstår det – er det

Nej, vi voksne er ofte så forblændet af vores intellekt og læring at vi slet ikke stiller spørgsmålstegn ved vores egen psyke og sagets kan leve i absurde antagelser, der intet har på sig.

Så for voksne kan det være svært at se virkeligheden for bare tanker!

Hvad er principperne – kort fortalt?
Tanker er repræsentative – du kan ikke spise en tanke.. (Tankes princip – at der skabes en kommunikerbar virkelighed ud af ingenting)

Bevidsthed er, at du kan opleve dine tanker fra et andet sted – at, der er perspektiv (Bevidsthedens princip, at verden ses igennem vores bevidstheds niveau)

Sind / “Mind”, at der er et system, bag ved disse tanker og denne bevidsthed, der er selvkorrigerende og intelligent. At du er skabt glad og at det er din fabriksindstilling.

Ovenstående er ikke religiøse eller psykologiske overvejelser. Det er snarere noget alle kan se og opleve.

Vi tænker

Vi oplever

Vi har indsigter og visdom

Så, hvad er problemet?

Jo, de tanker vi har er konstruktioner og det vi tænker er normalt det vi kalder virkelighed.

Eksempel I.

Jeg er bange for, at der skal ske mit barn noget. Jeg forestiller mig hvad det kunne være – min biologi følger mine tanker – jeg får ondt i maven -. trykken for brystet – føler afmagt, vrede, opgiver osv…

Er der sket noget “udenfor” mig? Nej, ikke endnu – Er det ikke mig, der skaber en verden “indeni” -der er  rent faktisk  sket en tankeproces, der udløser tilsvarende følelser og intet andet?

Har det ændret noget for mit barn? Ja, måske har jeg gjort situationen værre – hvis der i det hele taget er en situation?

De Tre Principper – tanker, bevidsthed og Sind (visdom), hvordan kan jeg forstå dem?

En måde er, at holde op med at tro så meget på mine egne konstruktioner – at få øje på skabelsen af tankerne

At jeg kan være bevidst nok til at opdage at jeg lige nu er i færd med at skabe et angst univers og at det intet har at gøre med noget udenfor mig..

Jamen, kunne du som læser måske indvende – du er jo bekymret – det er da naturligt at reagere..

Og har kan jeg svare – ja, men er det hensigtsmæssigt at skabe flere dårlige følelser end der er i forvejen, hjælper jeg mig selv eller mit barn ved at gøre det?

Er det naturlov, at få det dårligt ved at skabe det selv, når der er noget jeg kan bekymres over?

En anden vej

Hvis jeg nu har klarheden i mig – og godt ved at jeg skaber verden i mine tanker – vil jeg så ikke have det valg at se det anderledes og give plads til nye tanker – friske tanker, ideer og visdom og ikke blot sætte den sædvanlige gyserfilm på inde i hovedet – for min følelser er jo direkte udtryk for mine tanker..

Ville jeg ikke kunne vende tilbage til det tomme lærred og afvente at et andet billede kommer frem indeni – ud af det blå – se, tænke, føle og elske livet som det er og ikke som jeg forsøger at konstruere mig til ud fra mit gamle tankebras.

Kan jeg – uden nogen som helst anstrengelse – få en frisk ny verden – lige nu – det eneste nu..?

Ja, for den næste tanke der er go, den snupper jeg til mit nye billede, jeg lader den sorte pensel ligge lidt og har det sjovt..

Jeg har indflydelse på hvordan jeg oplever og tænker verden for min verden – ja, og din også kære læser – er inde i dit eget hoved.

Eksempel II ( det samme men med De Tre Principper i brug)

Jeg er bange for, at der skal ske mit barn noget – jeg opdager at det er tanker – jeg tager en Timeout – dropper tankerne – slapper af. Det kommer en indsigt lige så snart tankerne har lagt sig – sådan er “systemet” konstrueret – jeg ved at visdommen er i mig – pyh, ha- gudskelov for det…Jeg holder op med at overreagerer og er i verden med mere ro og indre sundhed….

Jeg har sådan set ikke gjort noget, blot anvendt et princip og en forståelse – det er nok!

Verden

Verden er der, men vi kan ikke opleve den, uden tanker og subjektivitet – det er sådan vi er konstrueret, som tænkende væsener og når vi begynder at forstå, hvordan det virker, så kan vi mødes og finde livets Stillpoint – det tomme lærred, den klare sø – himlen uden skyer – alt sammen metaforer for denne visdom, der er kilden til det hele også selv om vi kun inddirekte kan opleve den via indsigt, som når vi får en pludselig god ide og ved at den kommer et andet sted fra en tankernes jukebox.

Må din dag være en dag, hvor du opdager at tankernes tilsyneladende ægthed står i vejen for din ægthed, hvor du opdager at rejsen du tog ud på, ikke havde det mål du troede, at livet ikke er som du tænkte, men at det er som det er.

En indsigt af gangen er nok til at føre dig – tankernes gentagne konstruktioner er måske nyttige som en autopilot på vejen, men virkelige nej, det er de ikke.

Forestil dig at du tænder lys et øjeblik, holder en pause – tager et bad – og modtager en forfriskende tanke, der gør bekymring til skamme – at du netop nu opdager, at nu, er det eneste der er og nyder øjeblikket – for nu ved du, at der er et princip bag livet, der gør det muligt for dig at være tryg – visdommen er der, når du er stille nok til at høre den

“Out beyond ideas of wrongdoing
and rightdoing there is a field.
I’ll meet you there.

When the soul lies down in that grass
the world is too full to talk about.”
― Rumi

Chris Nunan